Huidverzorging per seizoen

Huidverzorging per seizoen

Pas jij je huidverzorgingsproducten aan bij de wisseling van de seizoenen?


In de winter draag je dikke, lange kleding en in de zomer pas je dit aan naar luchtige, korte kleding. Terwijl je je kleding aanpast per seizoen blijven je verzorgingsproducten voor de huid vaak hetzelfde. En dat terwijl je huid als eerste het effect van weersveranderingen merkt en voelt!
Je huid moet zich aanpassen aan de wisseling van het seizoen en de daarbij behorende weersveranderingen. Je huid reageert op kou, warmte, wind, zon, temperatuurwisselingen en luchtvochtigheid. Ook zweet, zout van de zee, het chloor in zwembaden, zonnebrandcrèmes, centrale verwarming, airco; het heeft allemaal invloed op je huid. Je kunt last krijgen van een onzuivere huid, puistjes, een vettere huid of juist drogere huid, roodheid etc. Het is daarom belangrijk je producten aan te passen.
In de Ayurveda loopt het Vata seizoen van de herfst tot in de vroege winter. Het Kapha seizoen begint in de late winter tot en met het voorjaar en het Pitta seizoen van het late voorjaar tot en met de zomer en vroege herfst.

In het koude en natte Kapha seizoen is je huid droger door een verminderde talgproductie en lage luchtvochtigheid. Denk aan schrale wangen, gesprongen lippen en winterhanden en -voeten met kloven. Ook centrale verwarming, koude, gure wind en temperatuurschommelingen van het naar binnen en buiten gaan hebben een nadelige invloed op de huid. Gebruik nu volle, rijke en voedende producten.

Het warme Pitta seizoen staat in het teken van kalmeren, verkoelen, hydrateren en beschermen. Je ziet nu meer irritaties, roodheid, droge huid, vette huid, uitslag, zonnebrand. Lichte en luchtige producten die je huid laten ademen, hydrateren en snel opgenomen worden zijn nu aangewezen. Eventueel met verzachtende en kalmerende eigenschappen, denk ook aan een goede beschermende zonnefactor.

In het Vata seizoen is het tijd om je huid te regenereren en te herstellen van alle schade die de zomerzon haar heeft aangebracht. De dagen worden korter, de lucht droger en de temperatuur daalt. Je huid is nu droger, gebruik daarom producten die hydrateren en ga langzaam over op meer voedende, rijkere producten. Je gaat je huid klaarmaken voor de winter.

Verder kun je in de lente en de herfst denken aan een intensievere gelaatsbehandeling. Kies bijvoorbeeld voor een ontgiftende kruidenpeeling, fruitzuurpeeling een diep reinigende behandeling of een intensief hydraterende behandeling. Behandelingen met speciale maskers, peelings, extra ampullen of serums om je huid diep te reinigen en te voeden en klaar te maken voor de warme, zonnige zomer of de koude, gure winter.

Wil jij weten welke producten jouw huid op dit moment nodig heeft? Maak gerust een afspraak in mijn salon in Kerkrade, natuurlijk ben je ook welkom uit de aangrenzende gemeentes Simpelveld (Bocholtz), Heerlen, Landgraaf, Voerendaal, Brunssum.

Met stralende groet,

Jouw huidspecialiste, Alice Hendriks-Koll