Essentiële Oliën

Essentiële Oliën

Wat is aromatherapie?
Aromatherapie is een vorm van kruidengeneeskunde, gebaseerd op het gebruik van essentiële oliën van kruiden, bloemen en andere plantendelen. Aromatherapie is een samentrekking van de woorden aroma en therapie en staat voor behandeling met geuren d.m.v. massage, inhalatie en/of inname door de mond. Aromatherapie wordt vooral ingezet bij klachten die samenhangen met spanningen, angst en slapeloosheid. De geuren werken in op het onderbewuste en brengen een verstoord zenuwstelsel terug in evenwicht. Ook kan aromatherapie een gunstig effect hebben op de huid en huidaandoeningen verminderen of zelfs oplossen. Aromatherapie wordt ingezet voor diverse behandelingen voor huid & haar, spieren & gewrichten, hart en vaatstelsel, luchtwegen, zenuwstelsel.

Wat zijn essentiële oliën?
Essentiële oliën krijgen veel werkingen toegeschreven en worden over het algemeen als heel krachtig en effectief ervaren. De werking gaat dan ook veel verder dan dat het enkel lekker ruikt. Maar waarom is een essentiële olie dan zo krachtig en hoe kan het zo’n sterke invloed hebben op je gezondheid en welzijn? Zoals de naam al zegt, is het een olie die de essentie van de plant bevat. Planten bevatten bepaalde cellen die een sterk geurende substantie aanmaken, dit noemen we ook wel de etherische olie van de plant. Deze etherische olie wordt gewonnen door stoom destillatie of het persen van de schil en de olie die we winnen heet essentiële olie. Omdat een plant, of deel van de plant zoals de bloem, schors of het blad, maar heel weinig etherische olie bevat zijn er grote hoeveelheden nodig om een bruikbare hoeveelheid olie te winnen. Daarom zijn de essentiële oliën zo geconcentreerd en kostbaar. De oliën hebben veelal meerdere werkingen en toepassingen en zijn zeer complex in hun samenstelling, net als de plant waarvan ze de essentie in zich dragen.

Je kunt de essentiële oliën op verschillende manieren gebruiken: verdampen in een diffuser, toevoegen aan een basis olie en op de huid aanbrengen, innemen (alleen onder deskundige begeleiding, niet alle essentiële oliën zijn geschikt voor inwendig gebruik), of er direct aan ruiken.

Verdampen
Zodra het water, waaraan je enkele druppels etherische olie hebt toegevoegd, verdampt, wordt de etherische olie in de lucht verspreid.  Het verdampen van essentiële oliën verspreidt een heerlijke geur of je gebruikt het voor specifieke, therapeutische doeleinden, zoals beter slapen of meer concentratie. Alle essentiële oliën hebben van nature een zuiverende werking. De lucht in je kamer wordt meteen gezuiverd. Inhalatie van essentiële oliën is nuttig bij:
• luchtwegklachten en verkoudheden
• hoofdpijn
• een verminderde afweer
• spanning, depressie en andere psychische klachten
• fysieke en psychische vermoeidheid
• slapeloosheid

Bij het gebruik van de olie komt de geur direct binnen via het limbisch systeem. Ook wel ons emotionele brein genoemd, dat net wat sneller reageert dan de neo-cortex, waar onze rationele en analytische gedachtes gevormd worden. Dit is waarom een geur gekoppeld aan een bijzondere herinnering jaren later nog net zo’n sterke emotie op kan roepen. Het limbisch systeem heeft een directe verbinding met je zenuwstelsel, dat vervolgens signalen doorgeeft aan je organen en de rest van je lichaam. Op deze manier gaat de werking van de essentiële olie op je gemoedstoestand voorbij aan het rationele brein en heeft een direct effect op je welzijn. Zo kan de olie meteen een kalmerend, opwekkend of euforisch effect hebben dat een direct effect heeft op je lichaam en geest.

Je kunt essentiële oliën op diverse manieren verdampen:

 • 1 tot 5 druppels essentiële olie op een zakdoek of tissue druppelen en regelmatig in ademen. Op deze manier kunnen oliën tegen bv slapeloosheid worden gebruikt. Leg de tissue met olie naast het kussen. Een druppel op beide kanten van een kussen is eveneens een zeer gemakkelijke en effectieve methode. Plaats bij baby’s en kleine kinderen de tissue nooit vlak bij de neus. Ook bij luchtwegklachten is dit een goede manier om oliën in te ademen. Je kunt de zakdoek ook op de verwarming leggen, door de luchtcirculatie wordt de olie in de lucht verspreid.
 • Stomen: gebruik 1 tot 5 druppels olie in een schaaltje kokend water. Handdoek over het hoofd en probeer dit een aantal minuten vol te houden. Bij luchtwegklachten (behalve bij astma!) probeert men de geur zo’n 5 tot 10 minuten diep in te ademen. Bij sterk tranende ogen stopt men eerder. Het beste is om de ogen gesloten te houden. Mensen met contactlenzen wordt aangeraden deze eerst uit te doen. Stomen is een goede methode bij holteontstekingen en andere luchtwegklachten. Gebruik bij kinderen slechts 1 of 2 druppels. Kinderen en ouderen moeten bij inhalaties niet alleen gelaten worden.
 • Aromalampjes met een waxinelichtje. Vul het bakje met water en voeg daaraan enkele druppels essentiële olie. Met de verdamping van het water wordt de geur verspreid.
 • Elektrische en ultrasone aromaverdamper of diffusers, vul het reservoir met water en voeg hieraan enkele drupjes essentiële olie toe. De verdamper verspreidt urenlang de heerlijke geur.
 • Geurblokjes, ongeveer 6 tot 10 drupjes op de blok/steen druppelen. Het geurblokje is vooral geschikt voor kleine afgesloten ruimtes zoals auto, werkplek, toilet, linnenkast en op het nachtkastje.
 • Luchtbevochtigers of verdampingsbakjes aan de radiator. Voeg enkele druppels olie aan het water toe.


Op de huid aanbrengen

Daarnaast kun je de olie op je huid smeren. De werkzame bestanddelen kunnen, in tegenstelling tot de meeste andere substanties, door de opperhuid heen dringen, waar ze door de cellen en lymfe opgenomen worden en terecht komen in de bloedbaan om vervolgens het gehele lichaam te bereiken. Slechts enkele essentiële oliën mogen, in specifieke gevallen, onverdund op de huid aangebracht worden bijvoorbeeld lavendel, ravintsara, tea tree of pepermunt. Vermijd sowieso alle contact met de ogen en slijmvliezen. Puur gebruik op de huid moet steeds doordacht gebeuren en het best met advies van jouw aromatherapaut of schoonheidsspecialiste.

 • De meest gebruikte werkwijze om essentiële olie via je huid, haar werking te laten doen is door middel van een massage olie. Je verdunt de essentiële olie in een plantaardige olie en masseert je huid, zo neem je gelijk ook de positieve effecten mee van een massage.
 • Ook in bad of onder de douche kun je genieten van essentiële oliën. Doe essentiële oliën nooit rechtstreeks en overdund in water. Een essentiële olie is niet mengbaar in water en heeft hiervoor een emulgator nodig. Meng bijvoorbeeld enkele druppels in een neutrale badschuim of doucheschuim of in een badzout en voeg dit aan het badwater toe. Je mag ook enkele druppels oplossen in een papje van (groene)leem en dit toevoegen. Ook hier moet weer gelet worden op de hoeveelheid druppels, van sommige oliën mogen echt maar 2 of drupjes toegevoegd worden. Let op: gebruik geen essentiële oliën in het bad van een baby, een klein scheutje van een hydrolaat of bloemenwater mag wel.
 • Essentiële oliën kunnen ook worden toegevoegd aan cremes of lotions. Denk aan een heerlijke persoonlijke gezichtscreme met net die oliën die jij en jouw huid op dat moment nodig hebben.


Innemen
Wees voorzichtig met het oraal innemen van essentiële oliën omdat essentiële oliën erg krachtig zijn en ook schade kunnen veroorzaken bij verkeerd gebruik. Er is nog te weinig bekend hoe essentiële oliën in maag en darmen worden afgebroken en hoe ze bij inname precies werken. Je kunt niet zomaar alle essentiële oliën innemen, puur komen ze in direct contact met de slijmvliezen en dit kan tot irritatie of een allergische reactie leiden. De volgende oliën mag je wel puur innemen:

 • Een druppeltje pepermunt olie puur oplikken vanuit je hand, dit helpt tegen een opgeblazen gevoel na het eten.
 • Biologische tea Tree en lavendel olie op het tandvlees, helpt bij blaasjes of aften in de mond.
 • Pepermuntolie is geschikt om de mond te verfrissen al dan niet in combinatie met het tandenpoetsen.


Hoe kun je essentiële oliën veilig innemen?

 • Sowieso: bij een specifiek advies voor een bepaalde gezondheidsklacht, vraag het een deskundig opgeleid aromatherapeut of arts.
 • Uitgezonderd van enkele oliën neem je ze niet puur in maar los je ze eerst op in een vette plantenolie.
 • Een essentiële olie kun je niet puur in water druppelen, essentiële olie is niet oplosbaar in water en heeft hier een emulgator voor nodig. Druppel je het puur in water dan blijft het drijven, drink je het zo op dan komt de olie in direct contact met de huid en slijmvliezen en kan mogelijk irritatie veroorzaken. Wil je genieten van een drankje met een essentiële olie dan adviseer ik een hydrolaat of bloemenwater. Doe een scheutje in je glas en je hebt een heerlijke natuurlijke smaak met de positieve effecten van aromatherapie.
 • Enkele drupjes essentiële olie op een lepel honing of broodkorstje.
 • Essentiële olie is een perfecte smaakstof in de keuken, voeg het toe aan je dressing, cakebeslag of sauzen of maak je eigen kruidenolie. Het geeft een heerlijke smaak en geur.


Essentiële oliën zijn een prachtig geschenk van de natuur, maar 100% natuurlijk betekent niet dat deze krachtige stoffen altijd ongevaarlijk zijn. Ga daarom bewust met essentiële oliën om.

Liefs,

Alice Hendriks - Aromatherapeutische schoonheidssepcialiste

't Bjoetiekje Huidverbetering & Welzijn - Kerkrade